СМЕЛИТЕ МЕЧТИ ОСТАВЯТ СЛЕДИ – ОСМИ ДОБРОВОЛЧЕСКИ ЛАГЕР НА СОНИК СТАРТ 2019 (ГАЛЕРИЯ)

В олицетворение на смелите детски мечти се превърна Доброволчески лагер на СОНИК СТАРТ в гр. Левски, част от Национална кампания за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“. На 29 – 30 август 2019 г. се проведе осмото поред издание на мащабното събитие, което всяка година привлича все повече деца и младежи към мисията на доброволчеството.

Доброволческият лагер се проведе за втори път под патронажа на Любка Александрова, кмет на община Левски, тази година под мотото „СМЕЛИТЕ МЕЧТИ ОСТАВЯТ СЛЕДИ“. Той е част от дългогодишната Доброволческа програма на СОНИК СТАРТ, която ангажира деца, младежи и възрастни от цялата страна в социално значимите каузи.

Събитието стартира в 12:00 ч. в парка на ЖП гара Левски с тържествено запалване на лагерния огън – символ на доброто и приятелството. Миглена Маркова-Господинова – Управител на СОНИК СТАРТ, откри Доброволческия лагер с емоционална реч, отправена към всички присъстващи и стотиците участници, заявили готовност да оставят своята следа в подкрепа на другите. Любка Александрова – кмет на община Левски, приветства с „добре дошли“ децата и младежите и пожела успех в начинанието, като подчерта значимостта на събитието и каузата на кампанията, заявявайки, че „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“. Специален подарък получи кметът на общината в израз на благодарност за ползотворното партньорство и оказваната подкрепа – първия натюрморт на талантливия Евгени – едно от децата, прегърнали мисията на доброволчеството. От името на Дирекция социално подпомагане Лена Романова също приветства участниците и пожела ползотворно взаимодействие и занапред, както през изминалите години. Управителят на СОНИК СТАРТ Миглена Маркова – Господинова получи и Поздравителен адрес от изпълнителния директор на АСП.

Повече от 150 участници – доброволци и деца и младежи, ползващи услугите на Центровете за предоставяне на социални услуги на СОНИК СТАРТ в цялата страна, лагеруваха два дни в парка, за да дадат своя принос за общността в предварително сформираните „работилнички на доброто“. Те твориха „Заедно в изкуството“, утвърдиха традициите и демонстрираха предене и тъкане в ателие по занаяти; проявиха креативност и упоритост, за да дадат простор на най-ценното – чистите детските мечти, със създаването на хвърчила за най-малките; изработиха кашпи и засадиха цветя в „Смелият МайстоРъчко“; освежиха съоръженията в парка; сътвориха цветен кът със саксии от гуми и кът за отдих с библиотека на открито, за да се погрижат за уюта на всички и ги провокират за повече споделено време навън и занапред. Всеки се постара да бъде активен и полезен; да сподели опита, интересите и уменията си с другите; да продължи там, където другият спира или поспре заедно с него, да прояви разбиране и търпение към различията – една неописуема хармония, която отбелязаха и станалите свидетели на събитието минувачи и жители на града.

През двата дни всички участници работиха заедно, като успяха да изградят цветна флора за посетителите на парка; научиха се да представят себе си чрез автопортрети, размениха множество подаръци, символ на приятелството и взаимопомощта; изработиха арт творения от разнообразни материали; играха и се забавляваха заедно около лагерния огън, създавайки заедно богата музикална и театрална програма.

Неповторим и емоционален отново беше финалът на събитието, когато организатори и доброволци изказаха своята благодарност едни към други, споделиха своето вълнение и си пожелаха още много такива преживявания занапред. Специален подарък – извезан портрет на Васил Левски, подготвиха участниците в ателието по занаяти „Добротворна майсторилница“от Червен бряг за патронът на събитието – Любка Александрова, кмет на община Левски.

В двата дни над 150-те участници твориха в „работилничките на доброто”, за да дадат шанс на приятелството; да дадат пример за активност, толерантност и приемане на различията; да се научат да помагат и променят; да преобразят не само парка и общността, но и себе си и света. Те превърнаха гаровия район в Левски в пример за всички – за това, че доброто е навсякъде, стига да имаш смелостта да мечтаеш и следваш доброто.