ДОБРОВОЛЧЕСКИЯТ ЛАГЕР ЗАПАЛИ ИСКРАТА НА ДОБРОТО В ГРАД ЛЕВСКИ

На 30 август и 31 август 2018г. град Левски беше домакин на мащабно събитие, отдадено на доброволческата кауза – седмия ежегоден Доброволчески лагер, организиран от Центровете за предоставяне на социални услуги от голямото семейство на СОНИК СТАРТ.

Доброволческият лагер, който тази година се проведе под патронажа на г-жа Любка Александрова – кмет на община Левски,  носещ мотото „По стъпките върви и приключението продължи“, е част от дългогодишната Доброволческа програма на СОНИК СТАРТ и е едно от централните събития в рамките на Националната кампания за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“ на СОНИК СТАРТ. Тазгодишният Доброволчески лагер се проведе и в памет на Стефан Калинов – дългогодишен доброволец в Център за обществена подкрепа – Първомай и СОНИК СТАРТ.

Тържествено бе откриването на дългоочакваното събитие. Повече от 120 деца-доброволци застанаха рамо до рамо в парка до ЖП Гара Левски, прегърнали идеята за доброволческата мисия. Г-жа Миглена Маркова-Господинова – Управител на СОНИК СТАРТ и създател на Доброволческия лагер – откри събитието с емоционална реч, отправена към всички, които искат да дадат от себе си и не очакват нещо в замяна. Г-жа Любка Александрова – кмет на община Левски – се обърна към доброволците, като твърдо застана зад доброволческата кауза и поднесе голяма торта за всички присъстващи. Рамо до рамо, г-жа Маркова-Господинова и г-жа Александрова дадоха старт на събитието с традиционното запалване на лагерния огън, превърнало се в символ на доброто, активността и приемствеността.

Децата и младежите, дошли от всички краища на страната, нетърпеливо стартираха приключението, като се заедно се включиха в сформираните работилнички на доброто. Всички участници работиха заедно през тези два невероятни дни, като успяха да боядисат оградите, люлките и пейките на детската площадка; изградиха цветна флора за посетителите на парка; научиха се да правят и си размениха „гривни на приятелството“; изработиха арт-творения от разнообразни материали; работиха с дърво и глина, като изработиха фигури и пана; поставиха из парка дървени табелки с вдъхновяващи и весели цитати; монтираха къщички за птици. Към края на първия ден доброволците се забавляваха с различни спортни игри, а вечерта гости и жители на града пяха и танцуваха заедно около лагерния огън.

Емоционален бе и финалът на събитието, когато доброволците на СОНИК СТАРТ подариха на г-жа Александрова изработеното от тях дървено пано. Запалихме огъня на добротата и толерантността, който ще продължава да гори в сърцата ни, каза кметът на община Левски и по случай 10 годишния юбилей на СОНИК СТАРТ подари на организаторите портрет на Апостола на свободата Васил Левски.

Доброволчески лагер „По стъпките върви и приключението продължи“ подчерта нашата вяра, че стъпките, които правим във всеки един момент, имат смисъл, носят могъща сила и послание, и създават посоката, от която всички се нуждаем. Посоката на активността и добротворчеството, на участието в нещо добро!