СОНИК СТАРТ ОРГАНИЗИРА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ОБУЧЕНИЯ „ПРИЕМНА ГРИЖА“ И „ОСИНОВЯВАНЕ“

Обучението по „Приемна грижа“ ще се проведе в периода 22-23 октомври в град Първомай и е базирано в тематични модули и обхваща: Въведение в приемната грижа; Семейството: Какво е да се грижиш за детето на някой друг?; Детето – развитие и възпитание; Преместване и сбогуване; Безопасна грижа; Насилие над детето; Подкрепа и наблюдение на приемните семейства.

Приемната грижа включва дейности по набиране и оценяване на кандидати за приемни семейства, обучение, взаимно адаптиране, настаняване и отглеждане на дете в приемно семейство, подкрепа и наблюдение.

Обучението по „Приемна грижа“ съдържа теоретична част, предназначена да предостави необходимата информация, свързана с предоставянето на приемната грижа, както и набор от практически упражнения, групови дискусии, ролеви игри и работа по казуси. Съчетанието на теорията с практически упражнения позволява не само да придобият необходимите знания, но и да развият умения и нагласи, които имат съществено значение.

Обучението по „Осиновяване“ е базирано в тематични модули и обхваща: Въведение в осиновяването; Децата, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване; Детето – развитие и възпитание; Семейството: Какво е да се грижиш за осиновено дете?; Посрещане и адаптация на детето в семейството; Особености на децата, преживели раздяла – с биологичното семейство, с приемното семейство, с други значими възрастни за детето, раздяла и алтеративи; Как да общуваме с децата; Безопасна грижа; Подкрепа на осиновителите, следосиновително наблюдение; Насилие над детето – основни специфични характеристики на деца, преживели насилие или свидетели на насилие; Осиновяване на дете с увреждане или с хронично заболяване; Социална подкрепа при допуснато пълно осиновяване на дете; Осиновително семейство, второ осиновяване на дете. Обучението ще се проведен на датите 23-24 октомври в град Първомай.

Целите и задачи на обучението са запознаване със същността на осиновяването – правно-нормативни и психо-социални аспекти; запознаване със специфики в поведението на деца, преживели раздяла с биологичното семейство и деца отглеждани в специализирана институция; запознаване с особености в грижата за осиновено дете; запознаване с особености в грижата за деца преживели насилие; запознаване с особености в грижата за деца с увреждане и/или хронично заболяване.

Обучител е Таня Георгиева – ръководител на Център за обществена подкрепа и Дневен Център за деца с увреждания град Карлово.