КРЪГЛАТА МАСА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ СТАРТИРА С НОВ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОДУКТ

Стартира кръглата маса на психолозите и арт-терапевтите на СОНИК СТАРТ. Работният форум се провежда в с. Стройно обл. Ямбол в периода 26-28 юли, 2020 г., който се организира за седма поредна година, предоставяйки пространство за професионална дейност на психолозите и арт-терапевтите на организацията.

През първия от трите форумни дни специалистите поставиха целите и задачите на кръглата маса, фокусирайки се върху споделяне на добри практики относно детето като ресурс, а не като обект на грижа. Поставя се акцент върху иновативните, креативните и творчески методи в професионалната дейност на специалистите. Задълбочено се дискутират тематични направления и казуси от пряката работа с потребители на социалните услуги в СОНИК СТАРТ.

Психолозите влагат експертните си компетенции в създаването на професионален продукт с валидизиран инструментариум за изследване на деца във възрастовите групи 0-3 и 3-5 и 5-7 годишна възраст.

Изследването на детето е  насочено и най-вече свързано с неговото познавателно, двигателно, социално и емоционално развитие. По възрасти специалистите на СОНИК СТАРТ имат изработени готови материали, които могат да бъдат използвани от други специалисти работещи с деца, както и родители, които искат да развият потенциала на своите наследници. По този начин психолозите и арт-терапевтите дават варианти за обследване на детето, за наблюдение на типичните характеристики в тези възрастови групи.

Този професионален продукт ще бъде изключително полезен на децата, защото ще се залага на естественото стимулиране на техните силни страни, както и на усъвършенстването на социалните и познавателните им умения, но също така и на развиването на емоционалната им интелигентност.