КАРЛОВО: ДОБРИТЕ СТЪПКИ СЪЗДАВАТ ПОСОКА – ПРЕОБРАЗЯВАЩАТА СИЛА НА ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО

Завърши шестото издание на Доброволчески лагер „Добрите стъпки създават посока“, част от Доброволческата програма на СОНИК СТАРТ и едно от централните събития в календара на Национална кампания за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

В два поредни дни, на 31 август и 1 септември 2017г., за втори път под патронажа на д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, събитието обедини в парк „Здраве“ гр. Карлово деца, младежи и възрастни в подкрепа на доброволческата кауза.

110 участници от 10 населени места на страната живяха на палатки в градския парк, приемайки предизвикателството да бъдат двигателят за социална промяна, активна част в изграждането на гражданско общество, приемайки доброволческата мисия.

Традиционното събитие отново се превърна в мястото, където активността, уважението и взаимопомощта са на първо място.

В двата поредни дни се проведоха разнообразни дейности в рамките на предварително обособените за целта ателиета. В „Арт майсторилница“ чрез работа с различни материали участниците развихриха своето въображение, като имаха възможност да развият своите способности и подкрепят други за овладяването на нови умения.

Доброволците се насладиха на разнообразието от техники и чрез докосване до изкуството украсиха деня на жители и гости на града, участници и зрители, с подарено време и красиви украшения.

С познати и непознати игри, сплотяващи и развиващи, в работилничка „Изкуството да играеш“ по-големите дариха своето време на по-малките, стимулираха тяхната инициативност и креативност; чувството на принадлежност и възможностите за позитивно взаимодействие в голяма и малка група.

В „Космическо ателие“ доброволците демонстрираха желанието да бъдат от полза за другите; да станат част от неформалното образование; да бъдат действени и подкрепят различието; да добият нов опит и предадат от своя; да бъдат ДОБРОВОЛЦИ, тук и сега, във всичко, което правят.

С беседи „На гости на третата планета“ и „Истории под звездите“ участниците в събитието затвърдиха разбирането за взаимосвързаността в природата и обсъдиха възможностите за въздействие и задачата на всеки един – да даде своя пример, като бъде отговорен и спомага за повишаване на информираността на общността, в която живее.

Истинско удовлетворение за участниците беше радостта на децата от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, които се включиха в дейността на работилничка „Преобрази света за теб и мен“ и, веднага след финала, започнаха да играят около новоизградената за тях цветна флора. Доброволците бяха напълно отдадени на своето начинание, а общуването беше наситено с много смях, веселие и положителни емоции.

С участието си в Доброволчески лагер 2017г. деца, младежи и възрастни застанаха заедно под призива „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“ и категорично заявиха своята гражданска позиция, като демонстрираха различната алтернатива.

Събитието завърши тържествено с изгасяне на лагерния огън от Миглена Маркова – Господинова, Управител на СОНИК СТАРТ. Силната емоция; поднесените благодарности отстрана на организатори и доброволци; разменените подаръци между екипи и участници; трудната раздяла и желанието за продължаване на традицията на това събитие, за пореден път доказаха, че „Добрите стъпки създават посока!“.

Те продължават напред, за да завладеят нови хоризонти и достигнат все повече хора, утъпквайки дирята на доброто.

Източник:
http://www.karlovo.tv/novina.php?id=62399