„БАБИНДЕН“ В ЦОП ПЪРВОМАЙ

Екипът на ЦОП Първомай организира „Бабинден“ по стара народна традиция на 21 януари. Поканени бяха потребителите, които бяха запознати с традициите и обичаите от миналото.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

При провеждането на „Бабинден“ в ЦОП Първомай, беше направен прочит на обичая през годините как е бил отбелязван от нашите деди. Всеки се включи и добави по нещо към историята за „Бабинден“.

Екипът на ЦОП Първомай също направи един от обичаите. Както традицията повелява: измиват се ръцете на най-възрастната майка (баба) от майка на дете до 3г. възраст. Младата майка полива с вода на възрастната жена, за да си измие ръцете. Възрастната жена изпуска сапуна, за да може на бъдещите родилки, бебетата да излизат лесно, както сапуна се изплъзва. Младата майка подсушава ръцете на бабата в знак на благодарност. Празникът мина много вълнуващо за всички присъстващи.